34,1034$% 0.07
37,6964€% 0.08
44,6465£% 0.14
2.744,77%0,05
4.525,00%0,00
18.127,00%0,00
2.506,82%0,03
9.699,56%-0,73
Bu anlamlı yazımda size, çocuklarımızı, yarınlarımızı etkileyen Kitap fuarlarından bahsetmek istedim. Sanırım ülkemizin bu konuda daha çok yol alması gerekiyor. Çünkü bırakın gelişmiş ülkeleri, gelişmemiş birçok ülkeden bile gerideyiz bu konuda.
İngiltere merkezli Dünya Kültürü Puan Endeksi’nden derlenen verilere göre, dünyada en çok kitap okunan ülke Hindistan olurken onu sırasıyla Tayland ve Çin takip ediyor.Hindistan’da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.
Filipinler (7 saat 36 dakika), Mısır (7 saat 30 dakika), Çekya(7 saat 24 dakika), İsveç (7 saat 6 dakika), Fransa (6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika) ve Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika) şeklinde sıralanıyor.
Bizi hiç sormayın. İran’dan bile düşük bir seviyemiz var. Elbette bu işin sadece etkisi fuarlar değil! Amma, inanın Kitap fuarları okuma oranına doğrudan katkı yapan elzem öneme sahip etkinliklerdir.
Ülkemizde ki, belediye, valilik, kurum ve kuruluşlar bu alanda seferberlik başlatmalı. Bu toplum gelişen dünyayı sadece takip eden değil, aynı zamanda gelişen dünyada takip edilen toplum olmalı!
Cumhurbaşkanımızın; Türkiye de okuma oranlarının düşük olduğunu söylemesinden sonra, ( 2016 ) yılı itibariyle bu alanda çalışmalara başlayan VAV fuarcılığı tebrik ediyorum. Türkiye de kitap fuarı yapılamayan birçok ilde kitap fuarlarını başlattılar. Ortalama yetmiş beş yayın evi, 40- 50 yazar, yüzlerce marka ile yapılan bu etkinlikler bu güne kadar milyonlarca insanımızı kitapla buluşturdu.
Emeği geçen belediye ve valiliklere nasıl teşekkür etmeliyiz değil mi? Niğde, Osmaniye, Akhisar, İnegöl, Aydın, Mardin gibi illerde ilk kez kitap fuarı yapıldı. Ve bu ilke VAV fuarcılık vesile oldu. Yıllarca terör dolayısı ile Diyarbakır’da kitap fuarı yapılamıyordu. 2018 yılında yine VAV fuarcılık başarısı ile Diyarbakır gençleri ve çocukları bu etkinliklerle tanıştırıldı.
Peki, bu iş sadece Fuarla mı bitiyor? Elbette hayır! Yayın evlerinin ödediği KDV oranı büyük sorun, kâğıdın pahalı olması çok önemli problem. Çocuklarımızın, gençlerimizin bilgili birer birey olmalarını istiyorsak, sorunlarımızı gidermek durumundayız. Her ilde, her ilçede kitap fuarlarını ısrarla vatandaşımızla buluşturmak mecburiyetindeyiz.
Bugün ülkemiz de, gıda oranları %1 olarak KDV’ye tabi tutulurken, yayın evlerinin KDV oranının %20’ler de olması eğitime sıkılan bir kurşundur.
Gelin bugün ki yazımda, sekiz yıldır insanımıza kitap taşıyan, eğitime ciddi katkı sağlayan, VAV Fuarcılığı ülkemize kazandıran Coşkun Genç ile yaptığım röportajla devam edelim.
Sevgili Coşkun Genç, VAV Fuarcılığı kurmanızda ki amacınız neydi?
Yıllarca kurum ve belediyelerde tasavvuf programları yaptık, daha sonra milletimize özellikle kültür anlamında doğru bir iş yaparak nasıl katkı sağlayabiliriz diyerek, halis bir niyet ile VAV fuarcılığı oluşturduk. ( sana yöneldim, sana güvendim anlamlarının yanında, yemin anlamına da gelen, insanoğlunun ana rahminde ki duruşunu, secdeyi ve daha birçok kıymetli manayı işaret eden “VAV” ismini kendimize yol edindik.) o saf ve temiz duruşumuzu hiç bozmadan “VAV” ın ilkesi ile davrandık.
Eğitime ne gibi katkılarınız oluyor?
Eğitim denildiğinde sadece okulları düşünmüyoruz. Bizim için her vatandaş her yaşta, hangi kariyer ve işe sahip olursa olsun, eğitim sürecini ömrü boyunca sürdürmelidir.
Günümüzde ülkemizin okuma oranları maalesef çok düşük. İnsanımızın çoğu, kitap okumayı, araştırmayı sevmiyor. Okumak isteyenlere ise maliyetler yüksek geliyor. Biz de bu insanların ayağına giderek, hem kitap okuma oranlarını yükseltmek hem de fırsat sunarak kitaplara daha ucuz sahip olmalarının önünü açıyoruz. Siirt’te yaşayan bir kardeşimiz aradığı kitabı bulamayabilir. Biz bu fuarlarla kitapları onlara getiriyoruz. Sanırım eğitime en büyük katkılardan biri de bu olsa gerek.
Sizin için kitap fuarları sadece kitap satılan yer ve belirli bir dönemde yapılan sıradan bir etkinlik mi?
Elbette değil! Kitap fuarları, bir çocuğun geleceğine dokunmanın en akılcı yollarından biridir, çok sevdiği yazarı karşısında gören çocuğun, hayatının o an itibariyle güzele doğru şekillendiğine inanıyoruz. Genelde okul dönemlerinde yapılan kitap fuarlarında, işte bu çocuklara imkân sunmaya çalışıyoruz, kitap kuponu, kitap çekleri, çeşitli kurumlardan kitap ve eğitim katkıları gibi çeşitli hediyeleri onlara ulaştırıyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor. Kitap fuarları asla sıradan bir etkinlik değil! Ülkemizin olmazsa olmazıdır ve daha çok yapılmalıdır.
VAV Fuarcılık olarak bundan sonra ki amacınız ve hedefiniz nedir?
VAV fuarcılık olarak bizim hedefimiz, özellikle Anadolu da kitap fuarının yapılmadığı bir yer bırakmamak. Okur ve yazarı buluşturmak, sevdikleri yazar ve şairleri çocuklarla, gençlerle bir araya getirmek. Yarın bu ülkeyi yönetecek, bu ülkede anne, baba olacak insanımıza, geç kalmadan katkıda bulunmak çok önemli. Kendini ifade edebilen, özgür, nitelikli bireyler oluşmasına katkı sağlamak, en kıymetli hedefimizdir.
Okumayı teşvik eden, nice evlâdımıza bu anlamda değer veren, ülkemizin geleceğine faydalı insanlar taşıma amacı güden Coşkun Genç kardeşime binlerce teşekkür ederim.
Mehmet HACIİSMAİLOĞLU
Nil Çetinkaya Tiryaki: PRP Nedir? PRP Tedavisi Neden Uygulanır?
Kitap fuarlarınin vazgeçilmezi ve fuar denilince akla gelen isim.