Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cannes’da zafer Türk kadınının

Bu yıl 76. kez

Bu yıl 76. kez düzenlenen Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. ‘En İyi Film’ dalında Altın Palmiye ödülü mahkeme salonu draması ‘Anatomy of a Fall’ filmi ile Fransız yönetmen Justine Triet’e verildi. Triet, ödülü kazanan üçüncü kadın yönetmen oldu. Merve Dizdar ise ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmindeki rolüyle ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında Altın Palmiye’ye uzanarak, bu ödülü kazanan ilk Türk kadın olarak tarihe geçti.

SALİHA SULTAN

Bu yıl 76. kez düzenlenen Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde en iyi filmi verilen Altın Palmiye ödülü mahkeme salonu draması ‘Anatomy of a Fall’ filmi ile Fransız yönetmen Justine Triet’e verildi. Triet, 1993’te Jane Campion ve 2021’de Julia Ducournau’nun ardından Altın Palmiye kazanan üçüncü kadın yönetmen oldu. ‘En İyi Yönetmen Ödülü’ de Juliette Binoche ve Benoît Magimel’in başrolde olduğu ‘The Pot-au-Feu’ adlı filmiyle Vietnam asıllı Fransız yönetmen Tran Anh Hung’a gitti. Festivalin oyunculuk ödüllerine ise Türk oyuncu Merve Dizdar damga vurdu. Dizdar, Altın Palmiye ödüllü Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmindeki performansı ile ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında Altın Palmiye ödülüne layık görüldü. ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü ise Wim Wenders’ın ‘Perfect Days’ filminde suskun bir tuvalet temizleyicisini canlandıran efsane Japon oyuncu Koji Yakusho aldı.

29kr02kan1.jpg
Koji Yakusho

YÖNETMEN KÜLTÜR POLİTASINI ELEŞTİRDİ, FRANSA KARIŞTI

Cannes’da en iyi film dalında bu yılın prestijli Altın Palmiye ödülünü kazanan filmin yönetmeni Triet’in ödül kabul konuşmasında Fransız hükümetinin kültür politikalarını sert bir şekilde eleştirmesi ise Fransa’yı karıştırdı. Konuşmasında Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik reformunun ardından yaşanan protestolara değinen Triet, “Ülke, emeklilik sistemindeki reform nedeniyle tarihi protestolardan zarar gördü. Bu protestolar reddedildi, şok edici bir şekilde bastırıldı” dedi. Ödülünü, filmlerini çekemeyen tüm genç yönetmenlere ithaf eden Triet, ‘neoliberal hükümetin desteklediği kültürün ticarileştirilmesinin, Fransa’nın kültürel istisnasını kırma sürecinde olduğunu ve bu durum olmadan bugün burada olamayacağını’ söyleyerek, ülkede genç yeteneklere düşman bir kültürel manzara olduğunu kaydetti.

Triet’in eleştirisine yanıt Fransa kültür bakanı Rima Abdul Malak’tan geldi. Malak, Twitter’dan ödülün bir Fransız yönetmene verilmesinden mutlu olduğunu ancak Triet’in konuşmasından ‘hayrete düştüğünü’ yazarak, “Dünyada benzersiz bir çeşitliliğe izin veren Fransız sinema finansman modelimiz olmasaydı bu film gün ışığını göremezdi. Unutmayalım” dedi.

BU ÖDÜL ‘BOYUN EĞMEYEN TÜM KADINLARA’

Türk sinemasına Altın Palmiye sevinci yaşatan Dizdar, ödülü kazanan ilk Türk oyuncu ayrıca ilk Türk kadın oyuncu oldu. Sahnede ödülünü alırken oldukça heyecanlı görünen Dizdar ödül konuşmasında, şu ifadeleri kullandı: “Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray’ın ve Nurayların duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için, kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.”

29kr02-res.jpg

2023’ÜN ALTIN PALMİYELERİ

ALTIN PALMİYE Anatomie d’Une Chute (Yönetmen: Justine Triet)

JÜRİ BÜYÜK ÖDÜLÜ: The Zone of Interest / Yönetmen: Jonathan Glazer

EN İYİ YÖNETMEN: Trần Anh Hùng / The Pot-au-Feu (La Passion de Dodin Bouffant)

JÜRİ ÖDÜLÜ: Fallen Leaves (Yönetmen: Aki Kaurismäki)

EN İYİ SENARYO: Sakomoto / Monster (Yönetmen: Kore-Eda Hirokazu)

EN İYİ KADIN OYUNCU: Merve Dizdar (Kuru Otlar Üstüne/Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan)

EN İYİ ERKEK OYUNCU: Kōji Yakusho (Perfect Days/ Yönetmen: Wim Wenders)

EN İYİ İLK FİLM: Inside the Yellow Cocoon Shell (Yönetmen: Thien An Pham)