Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bomba iddia! ABD, Ukrayna’nın Kuzey Akım’a saldırı planını biliyormuş

DÜNYA ABD merkezli Washington Post

DÜNYA


Bomba iddia! ABD, Ukrayna'nın Kuzey Akım'a saldırı planını biliyormuş

ABD merkezli Washington Post gazetesi, ABD’nin Kuzey Akım boru hattına düzenlenen saldırıdan 3 ay önce Ukrayna‘nın boru hattına saldırmayı planladığına dair istihbarat aldığını iddia etti.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarına geçtiğimiz sene 26 Eylül’de düzenlenen saldırıyla ilgili ABD merkezli Washington Post gazetesi, ilginç bir iddia ortaya attı. İnternete sızdırılan gizli belgelere dayandırılan haberde, ABD’nin Ukrayna‘nın Kuzey Akım boru hattına saldırmayı planladığına dair istihbarat aldığı öne sürülerek, Kuzey Akım boru hattına düzenlenen saldırıdan 3 ay önce ABD’nin detaylı bir saldırı planına dair istihbarata ulaştığı belirtildi

Haberde, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA), geçtiğimiz sene haziran ayında bir Avrupa casus teşkilatı aracılığıyla Ukrayna özel harekat kuvvetlerinden oluşan altı kişilik bir ekibin Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım boru hattına saldırı planladığını öğrendiği ifade edildi.

Söz konusu istihbarat belgesi Discord’da paylaşılmış
Söz konusu Avrupa istihbarat raporlarının yakın zamanda hassas belgelerin sızdırılmasıyla ilgili olarak tutuklanan Ulusal Hava Muhafızları üyesi Jack Teixeira tarafından sosyal medya platformu Discord’da paylaşıldı. Washington Post, Teixeira’nın Discord’daki arkadaşlarından birinden bu belgeye ait bir kopyayı elde ettiğini açıkladı.

Avrupa ülkeleri istihbarat raporundan haberdarmış
İstihbarat raporunun Ukrayna’daki bir kişiden elde edilen bilgilere dayandığı belirtilen haberde, CIA’in söz konusu raporu geçtiğimiz sene haziran ayında Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle paylaştığı aktarıldı.
Haberde, istihbarat raporunun belirli ayrıntıları, operatörlerin sayısını ve saldırı yöntemlerini içerdiği açıklandı.
Haberde, Washington Post, hükümet yetkililerinin talebi üzerine, kaynaklara ve operasyonlara yönelik riskleri gerekçe göstererek, Avrupa ülkesinin adını ve şüpheli planın bazı yönlerini saklamayı kabul ettiğini ifade etti.

Ukraynalı grubun saldırı düzenlediği iddia edilmişti
ABD merkezli New York Times gazetesi, 7 Mart’ta yayınladığı haberinde ABD’li yetkililer tarafından incelenen yeni bir istihbaratta Kuzey Akım Boru hatlarına yönelik sabotajların muhtemelen Ukrayna yanlısı bir grup tarafından düzenlendiğini öne sürmüştü. Haberde, ABD’li yetkililerin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy veya üst düzey yardımcılarının sabotaja karıştığına veya faillerin herhangi bir Ukrayna hükümet yetkilisinin talimatıyla hareket ettiğine dair hiçbir kanıt olmadığını belirttiği ifade edilmişti.

Kuzey Akım Botu hatlarına saldırı
Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 26 Eylül 2022’de patlamalar sonucu 4 noktada gaz sızıntısı meydana gelmişti. Almanya, Danimarka ve İsveç olayla ilgili ayrı soruşturmalar başlatmıştı. İsveç, ABD ve NATO olayın sabotaj olduğuna açıklamıştı. Sabotajı kimin ve kimlerin düzenlediği hala bilinmiyor.