34,2334$% -0.04
37,4794€% -0.45
44,7946£% -0.3
2.871,58%-0,52
4.904,00%-0,66
19.556,00%-0,65
2.608,91%-0,48
9.132,30%0,97
BHA
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Güvenilir Gıdada Yeni Dönem” konulu basın toplantısında, son bir yıldır gıda güvenilirliği için yapılan yenilikleri ve önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi’ni tanıttı.
Bakan Yumaklı, gıda güvenilirliği için Türkiye’nin yasal mevzuatları yanında uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde çalıştıklarını vurguladı. “Sofralarımıza sağlıklı ve güvenilir gıdanın ulaşması için, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve yem güvenilirliği ön planda olmalı,” dedi.
Sağlıklı bitkisel üretim için alınan önlemlerden bahseden Bakan, insan, hayvan ve çevre sağlığına zararlı 7 bitki koruma ürününün aktif maddesini yasakladıklarını, kalıntı mücadelesine yönelik yeni çalışmalar başlattıklarını, biyolojik mücadele desteğini yüzde 100 artırdıklarını, QR kodlu bitki sağlık sertifikası ve doğrulama sistemi uygulamasını başlattıklarını ve ihraç edilen ürünlerin sınır kapılarında kontrol edilmeye başlandığını ifade etti.
Hayvansal üretimde ise, şap aşılamasını üç katına çıkartarak vaka sayılarını azalttıklarını, veteriner yol kontrol ve denetim istasyonları açtıklarını ve ari işletme olma konusunda kolaylıklar sağladıklarını belirtti. Ayrıca, kesimhanelere izlenebilir kamera kurulması zorunlu hale getirileceğini ve yaban hayatındaki kuduz vakalarıyla mücadele için yılda 3 milyon doz kuduz aşısının havadan atıldığını söyledi.
Bakan Yumaklı, çiftlikten çatala tüm gıda zincirinde güvenilirliği sağlamak ve tüketici menfaatlerini korumak için çalıştıklarını vurguladı. Özellikle son bir yılda, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim için gıda tebliğlerinde önemli yenilikler yaptıklarını ifade etti.
Tüketicinin yanıltılmasını önlemek ve geleneksel ürünleri korumak için bazı gıdalarda katkı maddelerinin kullanımını yasakladıklarını, nar ekşisi ve limon suyu izlenimi veren ürünlerin üretimini yasakladıklarını, bal tebliğini güncellediklerini, arı ürünleri için gıda güvenilirliği kriterleri belirlediklerini, takviye edici gıdalarda probiyotik mikroorganizmalara yönelik yeni kriterler belirlediklerini ve eş zamanlı sektörel gıda denetimleri başlattıklarını anlattı.
Bakan, Beslenme Beyanları Kılavuzu hazırlayarak tüketicinin şeker ilavesiz beyanıyla yanıltılmasını engellediklerini ve gıda etiketlerine yönelik tüketiciler açısından faydalı değişiklikler yaptıklarını bildirdi. Bu çalışmaları, ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri ve tüketici temsilcileriyle iş birliği halinde gerçekleştirdiklerini belirtti.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “En iyi denetçi tüketicinin kendisidir” anlayışıyla hareket ettiklerini ve Alo 174 Gıda Hattı ile tüketicileri resmi kontrol sürecine dahil ettiklerini ifade etti. Ayrıca, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenilirliği Günü’nde uygulamaya konulan Gıda İşletmelerinde Karekod uygulamasından bahsetti.
Bakanlık olarak 7.800 kontrol görevlisiyle yılda 1,3 milyon resmi kontrol gerçekleştirdiklerini belirten Yumaklı, ülkemizde 724 bin gıda işletmesinin kayıtlı olduğunu söyledi. Resmi kontrollerde gıda işletmelerinin hijyeni, etiket bilgileri, ısı gereklilikleri, izlenebilirlik kayıtları ve sorumlu oldukları dokümanlar kontrol ediliyor. Tüm kontroller risk esasına göre belirleniyor ve her işletme yılda en az bir defa denetleniyor.
Bakan Yumaklı, geçen yıl 1,3 milyon denetim gerçekleştirildiğini, bu yıl ise 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit edildiğini, 771 milyon lira idari para cezası kesildiğini ve 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Yıl sonuna kadar 1,5 milyona yakın denetim gerçekleştireceklerini söyledi.
Uygunsuzluk durumunda alınan idari yaptırımları anlatan Bakan, hijyen kurallarına uymayan işletmelerin faaliyetinin durdurulabileceğini, idari para cezası kesilebileceğini ve uygunsuz ürünlerin piyasadan toplatılıp imha edileceğini belirtti. Suç teşkil eden uygunsuzluklar için ise Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuluyor.
Kamuoyu duyurusunu “kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünler” ve “taklit veya tağşişli ürünler” olmak üzere iki kategoriye ayırdıklarını belirten Yumaklı, kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünlerin piyasadan toplatılıp imha edildiğini ve işletmeler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti. Taklit veya tağşişli ürünlerde ise, ilk 2 tespitte ağır para cezaları uygulandığını, 3. tespitte ise suç olarak tanımlandığını ve Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tespit edilen uygunsuzlukları kamuoyu ile paylaştıklarını belirterek, eski sistemde taklit veya tağşişli gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş gıdaların 6 aşamalı bir süreçle yönetildiğini ve kamuoyu duyurularında uzun aralıklar oluştuğunu belirtti.
Yeni sistemde kamuoyu duyurularının anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacağını ve uzun bürokratik süreçlerin ortadan kalkacağını açıklayan Bakan, yeni sistemin vatandaşların güvenilir gıda ile ilgili merak ettiklerine ulaştığı guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacağını ve “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” ile “Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar” başlıkları altında duyurular yapılacağını belirtti.
Yeni sistemin 1 Ocak’ta hazırlıklarına başlandığını ve sistemin yarın saat 09.00’da kullanıma açılacağını belirten Bakan Yumaklı, 1 Ocak’tan bu yana denetimlerde gıda kamuoyu duyurusuna konu olan marka ve firmaların sistemde yer alacağını ve yarından itibaren her yeni sonuç internet sitesinde yer alacağını söyledi. Mart 2022 ile 1 Ocak 2024 arasını kapsayan eski sisteme dair listeyi de yarın tek bir liste olarak yayınlayacaklarını belirtti.
Bakan Yumaklı, vatandaşlara bu uygulamaya ilgi göstermeleri çağrısında bulunarak, firmalara da kendi süreçlerini tekrar gözden geçirmeleri çağrısında bulundu. Bu şekilde marka güveninin oluşmasının firmalar için de bir kazanım olacağını belirtti.
"Öğretmen Gözüyle" temalı fotoğraf yarışması düzenlenecek