Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAKAN ÖZER, CNN TÜRK’TE EĞİTİM GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN Türk canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN Türk yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova’nın sorularını yanıtlayan Bakan Özer, öncelikle deprem bölgesinde Bakanlığın sahada yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek 6 Şubat depreminin hem ölçeği hem de şiddeti açısından Türkiye’nin daha önce deneyimlemediği bir felaket olduğunu söyledi.  Özer, “Biz eğitimle ilgili süreçleri tüm Millî Eğitim Bakanlığı çalışanlarımız, öğretmenlerimizle birlikte çok hızlı bir şekilde toparlamak için büyük gayret sarf ettik.” dedi. 

6 Şubat günü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte Malatya’da bulunduğunu anımsatan Özer, “Malatya’da hem süreci yönetmek, hem vatandaşımızın dertlerini hızlı bir şekilde çözmek, hem de eğitimin normalleşmesiyle ilgili çok büyük emek verdik. Biz biliyoruz ki eğitimi normalleştirmeden nasıl genel olarak, sistem olarak Türkiye’yi normalleştiremezseniz pandemi sürecinde olduğu gibi, deprem bölgesinde de eğitimi normalleştirmeden bölgeyi normalleştirmek mümkün değildi. Onun için her yerde ve her şartta eğitime devam mottosuyla tüm çalışmalarımızı organize ettik.” diye konuştu.

Özer, depremin ardından başlangıçta çadırlarda, konteynerlerde okullar açtıklarını, psikososyal destek çadırları kurduklarını belirterek şöyle devam etti: “Oradaki amacımız şuydu: Müfredata dayalı bir eğitimden ziyade çocuklarımızın o travmayı atlatabilmeleri için -ki biliyoruz olağanüstü koşullarda, afetlerde, salgınlarda yaralanmaya en fazla açık olan kesim çocuklarımız- o ortamdan kurtarmak için elimizden gelen tüm çabayı sarf ettik ve çok inanılmaz sayıda çadır kurduk on ilde. Sonra da depremden etkilenme koşullarına göre, şartlarına göre on ilimizi üç kategoriye ayırdık. Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ı 1 Mart itibarıyla tüm merkez ve ilçelerde eğitim öğretimi başlattık. Sonra ikinci kategoride Osmaniye, Gaziantep ve Adana’yı merkez ve tüm ilçelerde eğitim öğretime başlattık. 27 Mart tarihi itibarıyla depremden en fazla etkilenen Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’yı kısmi olarak devreye soktuk. Yani orada önceliğimiz, hemen tüm merkez ve ilçelerde açmak değil; gerçekten güvenli, sadece okul sağlamlığı açısından değil, ilçelerdeki hayatın akışının da normale döndüğü yerlerde eğitim öğretimi başlatmaktı. Daha sonra da bildiğiniz gibi valilerimize bıraktık çünkü valilerimiz sahada, orada. Sadece bir valimiz yok, birden fazla koordinatör valiler var, kaymakamlarımız var, onlar da süreci çok yakinen takip ettiler. Bir hafta sonra Kahramanmaraş’ta ve Malatya’da valilerimiz karar verdiler, 1 hafta sonra merkez ve tüm ilçelerde eğitim öğretim başladı. 24 Nisan tarihi itibarıyla da Adıyaman ve Hatay’da artık tüm merkez ve ilçelerde eğitim öğretim başladı.”

“Sağlam raporu verilmeyen hiçbir binada eğitim öğretime başlamadık”

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sağlam raporu verilmeyen hiçbir binada eğitim öğretime başlamadık.” diyen Bakan Özer, “Bölgede 20 bin 868 okulumuz vardı, sadece okul değil, aynı zamanda öğretmenevi, uygulama oteli, lojistik destek mekanizmaları olan kurumlar vardı. İlk depremde sadece 24 okulumuz yıkıldı, aslında bölgedeki en güvenli binaların okullar olduğu ortaya çıktı. Çoğu yerde, özellikle Hatay’da ağırlıklı olarak diğer kurumlar hizmetlerini devam ettirebilmek için bizim okullarımızı kullandılar. Başlangıçta 465 bin vatandaşımız bölgedeki okullarımızda, yurtlarımızda, pansiyonlarımızda kaldılar. Yani biz hem o vatandaşlarımızı mağdur etmeden, onların sıkıntılarını, konaklama, yeme-içme hizmetlerine her türlü destek verirken diğer taraftan da okulları normalleştirmeyle ilgili süreci başarılı bir şekilde tamamladık.” ifadelerini kullandı.