Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baharın müjdecisi Hıdırellez! Bu gece kutlanacak olan Hıdırellez ritüelleri neler, gül ağacına ne zaman dilek asılır?

Baharın müjdecisi Hıdırellez! Bu gece kutlanacak olan Hıdırellez ritüelleri neler, gül ağacına ne zaman dilek asılır?

Her Mayıs ayında kutlanan, baharın müjdecisi olarak bilinen mevsimlik bayram Hıdırellez geldi çattı. 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece yani bu gece kutlanacak olan Hıdırellez’de dilekler tutuluyor, gül ağaçlarına paralar asılıyor. Peki içinde çeşitli ritüeller barındıran Hıdırellez nedir, neden bu tarz etkinlikler yapılıyor? İşte gelenekselleşen Hıdırellez ritüelleri…

Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kez gerçekleştiğine inanılan buluşması ve baharın müjdecisi “Hıdırellez” yüzyıllardır renkli ritüellere sahne oluyor.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Her yıl 5-6 Mayıs’ta kutlanan Hıdırellez, 2017 yılında “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri”ne kaydettirildi.

HIDIRELLEZ NERELERDE KUTLANIYOR?
Anadolu’nun yanı sıra Balkan ülkelerinde, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan’da bayram olarak kutlanan Hıdırellez, dünyanın farklı yerlerinde Ağrice, Altı Mayıs, Aya Yorgi, Aziz George, Bahar Bayramı, Ederlez, Eğrice, Eğrilce, Hederlez, Hıdrellez, Hiderlez, Hızır ile İlyas, İderlez, İlk Yaz, Mantifer, Mar Curcos, Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) isimleriyle de biliniyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT