33,9818$% 0.11
37,7251€% -0.39
44,7272£% -0.19
2.726,78%-0,69
4.501,00%-0,22
18.032,00%-0,22
2.497,13%-0,76
9.771,16%-1,67
2. Abdülhamid Han’nın torunları OSMANOĞLU Hanesinin de Danışmanı olan Araştırmacı Tarihçi Şafak Tunç, 27 Mayıs Darbesi‘nin bilinmeyen ve günümüze dek Araştırmacılar tarafından gayretle aranan çok gizli belgeleri yayınladı.
Tüm Kamuoyu belgeleri ilk kez görecek!!! – NETHABERLER.COM FARKIYLA…
27 MAYIS İLE İLGİLİ İŞTE O BELGELER VE TÜM DETAYLARI;
İşte o belgeler ve tüm detayları;
27 MAYIS 1960 DARBESİ’NİN İLK KURBANI ADNAN MENDERES’İN İÇİŞLERİ BAKANI NAMIK GEDİK VE 27 MAYISIN ÇOK GİZLİ BELGELERİ,
27 MAYIS 1960 DARBESİ’NİN İLK KURBANI ADNAN MENDERES’İN İÇİŞLERİ BAKANI NAMIK GEDİK VE 27 MAYISIN ÇOK GİZLİ BELGELERİ,
Geçen yıl yayımlanan 27 Mayıs’ın İlk Şehidi Dâhiliye Vekili Dr. Namık Gedik” Kitabımızda 27 Mayıs’ın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış belgelerini yayınlamıştık.
Cumhuriyetin kuruluş aşamasından bugüne kadar gelen süreçte Türkiye’nin yaşamış olduğu aralıksız çalkantılı süreç, kaoslar, darbeler, ideolojik kavgalar Türkiye’nin kaynaklarını ve kazanımlarını heba ettiği gibi halkı da çok olumsuz etkilemiştir.
Türkiye, demokrasiye geçiş sürecinde sivil-asker ilişkisinde çok sarsıntılı dönemler geçirmiştir. 1960’tan itibaren neredeyse hemen her 10 yılda bir askeri darbe yapılmış ve demokrasi kesintiye uğratılmıştır. Her ne kadar askerler darbe sonrasında kışlalarına dönmüş olsalar da sivil idarenin kontrolünü elde tutmaya devam etmişlerdir. Darbe sonrasında asker tarafından yapılan anayasalar, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve oluşturulan kurumlar askerin kontrolünü ve vesayetini sağlayacak şekilde planlanmıştır. Cumhuriyet döneminin en önemli hükümet değişikliği 27 Mayıs 1960 askeri darbesi ile gerçekleşmiştir.
Askerler burada çok ileri giderek sanki bir şeylerin intikamını alırcasına üst düzey kişileri idam ederken intihar süsü verilmiş cinayetler de işlenmiştir.
27 Mayıs 1960 darbecilerinin katlettiği “demokrasi şehitlerinin sayısı, genelde üç kişi olarak bilinir: Menderes, Zorlu ve Polatkan.
Acaba, bu listeye bir dördüncü şehidi daha eklemek gerekir mi?
Demokrat Partinin son İçişleri Bakanı olan Namık Gedik 29 Mayıs’ı 30 Mayıs 1960’a bağlayan gece hayatını kaybetmiştir.
Yani, darbenin ikinci günü…
İsmail Namık Gedik’in ölüm sebebi olarak da, resmî kayıtlarda “intihar” yazıldı. 16 Haziran 1960’da gömülmesine ancak izin verildi.
Peki, gerçekte ne olmuştu acaba?
Geçen yıl MENDERES MÜZESİ tarafından yayımlanan “27 Mayıs’ın İlk Şehidi Dâhiliye Vekili Dr. Namık Gedik” Kitabımızda 27 Mayıs’ın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış belgelerini yayınlamıştık.
HALUK PERK ARAŞTIRMA MERKEZİ’nin koleksiyonunda bulunan ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış belge ve fotoğraflardan oluşan Namık Gedik ve eşi Melahat Gedik Terekesi Namık Gedik’in çocukluğundan İçişleri Bakanlığı yaptığı döneme ait belge ve fotoğrafların yanı sıra, eşi AP Aydın eski milletvekilliği de yapmış olan esas mesleği ise Hâkimlik olan Melahat Gedik’e ait bazı evrakları da ihtiva etmektedir. Bu bilgi ve fotoğraflar bizlere değerli bilgiler sunmaktadır.
Bu çalışmada MAH’ın elindeki bazı belgeler, MAH’a darbe ile ilgili gelen ihbar mektupları MAH’ın bunlara yönelik olarak riyasete verdiği cevapları içeren belgeler, Bazı milletvekillerinin el yazılı beyan ve mektupları, Samet Kuşçu’nun darbeyi ihbar eden teyp dinleme zabıt varakasının ıslak imzalı belgeleri, darbeden sonra Milli Birlik Komitesinin bazı yazışmaları, Namık Gedik’in eşi Melahat Gedik’e evlenmeden önce yazmış olduğu mektuplar, Namık Gedik’in yazmış olduğu şiirler, Melahat Gedik’in eşinin vefatından sonra yaşamış olduğu duyguları kaleme aldığı yazılar, Melahat Gedik’in 27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra TBMM’ye milletvekili seçildikten sonraki süreçte mecliste yaşanan bazı enteresan olayları kaleme aldığı TBMM antetli yazılarve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflar kullanılmıştır.
HABER: ARAŞTIRMACI TARİHÇİ ŞAFAK TUNÇ
Yazın gelmesiyle birlikte alerjik rinit şikayetleri arttı! Kritik uyarı