Çarşamba, Ekim 4, 2023

AIDS yaygınlaştı! İstatistiki veriler çok ürkütücü: Gençler dikkat!

AIDS hastalığı yaygınlaşması ürkütücü
Halk arasında AIDS olarak bilinen Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu tüm dünya ile birlikte ülkemizde yayılmaya devam ediyor. İlk ortaya çıktığı dönemlerde toplumun marjinal kesimlerinin hastalığı olarak bilinen AIDS, dikkat edilmediği takdirde ev hanımlarından çocuklara kadar toplumun her kesiminde görülebiliyor.

Hastalığın son zamanlarda artma oranı geçen yıllara göre %60 olması kaygı verici!
Günümüze kadar yaklaşık 40 milyon kişi, AIDS ya da AIDS ile ilişkili fırsatçı enfeksiyon ya da kanserlerden kaybedilmiştir. 2021 yılında 1,5 milyon yeni HIV enfeksiyonu saptanmış olup, AIDS ve AIDS ile ilişkili komplikasyonlar nedeniyle 650 bin kişi yaşamını yitirmiştir. Ülkemizde 2021 yılı sonu itibariyle Sağlık Bakanlığı resmi kayıtlarında 26 bini erkek, 32 bin 376 kişi HIV ile yaşıyor olarak raporlanmıştır. Hastalığını bilmeyen kişilerin olma olasılığının yüksek olması nedeniyle ülkemizde HIV ile yaşayanların sayısının 65-70 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Toplumumuz da ki hastalık yaşı ise ortalama 18 ila 25 yaş arası!
“Geleceğimiz olan gençler ciddi anlamda tehdit altında. Gelen vakaların yüzde 60’ından fazlası 18-25 yaş arası vakalardır.

Toplumun eğitilmesi, farkındalık anlamında bulaşma yollarını anlatan etkinlikler ile
toplumu ciddi anlamda bilinçlendirme ile toplumsal farkındalık eğitim etkinliklerinin artırılması güncel mesajlar uygulaması metodları ile yanlış bilinen bilgilerden temizlenmesi ve korumak için Aileler, eğitim kurumları ve STK’lar ile birlikte ortaklaşa olarak etkin bilinçlendirme çalışmaların hassasiyetle ve önemle üzerinde durulması gerekmektedir.
“01 Aralık Dünya AIDS Günü” olarak kabul edilmiştir. Küresel HIV salgını, COVID-19 salgını sırasında hızlanıyor olabilir ve yıkıcı bir etki yaratabilir.

Uzmanlar hala aşısı bulunamayan HIV virüsü için yapılan çalışmaların Covid-19 salgınında sekteye uğradığını, Covid-19 pandemisi döneminde; getirilen kısıtlamalar, Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’nin kapatılması, hem devlet hem de özel merkezlerin sadece Covid-19 çalışması ve insanların Covid-19 ile enfekte olma endişesi ile sağlık kuruluşlarına başvuramamaları nedenleriyle yeterli ölçüde HIV testi yapılamadı.

HIV pozitif kişiler test olamadıkları için tanılarını netleştiremedi, tanı almış olanlar açık randevu bulamadıkları için tedaviye başlayamadı, ilaca başlamış olanlarda ise tedavi başarısı / başarısızlığı izlenememesi sebebiyle artış göstermektedir.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de HIV/AIDS’in yayılımının sınırlandırılması, hatta durdurulması, öncelikle toplumun bulaşma ve korunma yolları konusunda farkındalığının artırılmasıyla mümkün olacaktır.

Hürmetle

İLGİLİ HABERLER

ÇOK OKUNANLAR