Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

4.4 milyar dolarlık demir ve demir dışı metal ihracatı

İstanbul Demir ve Demir

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), nisan ayı ve ocak-nisan periyodu ihracat sayılarını açıkladı.

4.4 milyar dolarlık demir ve demir dışı metal ihracatı

Demir ve Demir Dışı Metaller Bölümü ihracatı, nisan ayında geçen yılın birebir ayına oranla yüzde 33.33 düşüşle 1.1 milyar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2023 Nisan ayı sayılarına nazaran, ihracat yüzde 17.2 düşüşle 19.3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, sanayi kesimleri ortasında en çok ihracat yapan 6’ncı dal olan Demir ve Demir Dışı Metaller dalının ocak-nisan devri ihracatı ise geçen yılın tıpkı ayına oranla yüzde 19.2 düşüşle 4.35 milyar dolar olarak gerçekleşti.

EN FAZLA AB ÜLKELERİNE YAPILDI

Sektörünün nisan ayında genel ihracattan yüzde 5.3 hisse aldığını belirten İDDMİB Lideri Çetin Tecdelioğlu, “Demir ve demir dışı metaller bölümünün 2023 Ocak-Nisan devrinde ünite ihraç fiyatı geçtiğimiz yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 1.91 düşüşle kilogram başına 4.62 dolar oldu. Bölümümüzün ihracatı birebir periyotta ölçü olarak ise 944,2 bin ton düzeyine geldi. Bölümümüzün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız, 2023 Nisan ayı prestiji ile bir evvelki seneye nazaran yüzde 37.09 azalarak 548,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında bölümün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler ortasında 138 milyon dolar ile Almanya birinci sırada yer alırken, 68.5 milyon dolar ile İtalya ikinci sırada, 50.4 milyon dolar ihracat ile ABD üçüncü sırada yer aldı. Ocak-nisan devrinde en çok ihracatımız 585,9 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya 314,3 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD’ye ise 218,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi” değerlendirmesinde bulundu.

ENERJİ FİYATLARIYLA OLUŞAN REKABET

Son vakitlerde doğalgazda ve elektrikte yapılan indirimlerin dallar için can suyu olduğunun altını çizen Tecdelioğlu, “Yapılan indirimler bizi rekabette biraz yakınlaştırdı. Rekabetçi güç fiyatları bizi güçlendirir. Yani bizim beklentimiz bu rekabetçi güç fiyatlarının sürdürülebilir vaziyette devam etmesi. Sürdürülebilir vaziyette rekabetçi güç tarifeleriyle muhatap olabilirsek ileriye gerçek aldığımız siparişlerde çok önemli manada destekçi bir formda fiyat verebiliriz” dedi.